Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Εστιατόρια & Επιχειρήσεις Εστιασης – Μέτρα για την επόμενη μέρα

Apr 8, 2020

Q4: Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταφερθεί διαμέσου του φαγητού, συμπεριλαμβανομένων των νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων?

Σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Διεθνές Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και του Αμερικάνικου FDA, ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αερολυμάτων και συνεπώς μέσω των χεριών.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός COVID-19 σχετίζεται με το φαγητό, ωστόσο εφόσον αποδεδειγμένα μπορεί να επιζήσει σε στερεές επιφάνειες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα επιμόλυνσης των μαχαιροπήρουνων, πιάτων, συσκευασιών όπως προφανώς και άλλων επιφανειών, μέσω  φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω τους.

Συνεπώς ο τρόπος χειρισμού των στερεών αυτών επιφανειών θα πρέπει να είναι ανάλογος, τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής από τους χειριστές των τροφίμων με σχολαστικό πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων μετά από κάθε χρήση, αλλά φυσικά και με σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση.

Signup today for free and be the first to get notified on new updates.